Dieta w przypadku raka

Add comments

Jeśli już ktoś zapadł na chorobę nowotworową, oprócz leczenia wskazanego przez onkologów, powinien stosować odpowiednie żywienie. Dieta w raku opiera się na lekkostrawnych potrawach. Ale dobrze jest wiedzieć – jak twierdzą naukowcy – iż rozwojowi raka w 30 do 40 % można przeciwdziałać stosując odpowiednią dietę oraz styl zycia. Podstawą powinno być spożywanie dużej ilości warzyw i owoców. Należy unikać: nadwagi i otyłości, braku aktywności fizycznej, niskiego spożycia warzyw i owoców, palenia tytoniu oraz spożywania alkoholu. Stwierdzono, iż warzywa i owoce, która mają najwięcej koloru i smaku, mają też najwięcej oksydantów, zwalczających wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie złośliwych guzów. Szczególnie polecane są kapusta, czosnek, cebula, marchew, pomidory, winogrona oraz cytrusy. Badacze zgodnie stwierdzili, że co najmniej pięć razy dziennie powinno się jeść warzywa i owoce. Polecane jest 3 porcje warzyw i dwie owoców. To program minimum, aby był skuteczny w diecie antyrakowej. Wbrew modzie konspumpcjonizmu, zalecany jest powrót do tradycyjnych metod żywienia, czyli jeść owoce i warzywa, które obecnie naturalnie dojrzewają. Istnieje duże prawdopodobieństwo, iż zawierają mniej środków ochrony roślin, czyli trującej chemii. Ważne w diecie antyrakowej jest unikanie spożywania soli, można to zastępować ziołami.

Zdrowie 18 maja 2021

Comments are closed.